skip to Main Content
Welkom bij Sier aan Zee!0519 555 353 info@sieraanzee.nl
amelandfoto-portret_sieraanzee-1-1

Sinds juni 2016 zijn wij, Peter en Ruth, de trotse eigenaren van deze prachtige accommodatie  in het duingebied van Hollum – Ameland.  Een nieuwe eigenaar vraagt natuurlijk om een nieuwe naam, daarom hebben wij dit voormalige Stayokay Hostel omgedoopt tot “SIER AAN ZEE”.

Een naam met een geschiedenis.

Sporen van het mysterieuze verdwenen dorpje Sier komen af en toe nog tevoorschijn van onder het zand.

“Sier” was een klein vissersdorpje ten westen van Hollum.

Omstreeks 1730 werd het dorpje, door zandverstuivingen en oprukkende duinen, verlaten, om uiteindelijk onder het duin te verdwijnen. Het kwam, vlak na de 2de Wereldoorlog, door duinafslag weer te voorschijn, ter hoogte van de Badweg bij Hollum, met in de kleiplaten op het strand nog duidelijke sporen van de vroegere bewoning. In het cultuurhistorisch museum “Sorgdrager” is nog veel over dit verdwenen dorp te vinden.

De huidige locatie van “Sier aan Zee” is van oorsprong door Duitsers gebouwd in de oorlog. Het was een soort herstellingsoord voor Duitse officieren. Na de oorlog is het in gebruik genomen door de NJHC en werd in de oude bunkers jeugdherberg “De Kleine Grië” gerealiseerd. In 1996 brandde, door waarschijnlijk kortsluiting, het hoofdgebouw af, waarna Stayokay het huidige Familiehostel bouwde welke in 1997 werd geopend. Dat is ook het moment dat wij Peter en Ruth, samen met onze kinderen Rik en Merel naar het eiland kwamen om het hostel vorm te geven.

Toen wij de kans kregen om het hostel van Stayokay over te nemen, hoefde we hier niet lang over na te denken. Samen met ons team willen we het oude dorp “Sier” weer terug geven aan Ameland in de vorm van een echt familiehostel. Waar het genieten is op een prachtig stukje Ameland bereikbaar voor iedereen.

 

peterenruth

Back To Top